Miért eszik a kutya ürüléket?

Miért eszik a kutya ürüléket?
Az egyik kutyám régebben rendszeresen az ajtóhoz vitte az ürülékét, megmutatva, hogy mit "alkotott"...Hát nem volt egy guszta látvány :D Azóta szerencsére erről a szokásáról leszokott. Viszont ismerek olyan gazdikat, akik nem értik, hogy a kutyájuk miért eszik meg a saját vagy más kutyák ürülékét.....

Az egyik kutyám régebben rendszeresen az ajtóhoz vitte az ürülékét, megmutatva, hogy mit "alkotott"...Hát nem volt egy guszta látvány :D Azóta szerencsére erről a szokásáról leszokott. Viszont ismerek olyan gazdikat, akik nem értik, hogy a kutyájuk miért eszik meg a saját vagy más kutyák ürülékét.

Ez a bejegyzés talán választ ad a kérdésükre:poop-eater.jpg

A kutyák természetüknél fogva dögevők, ezért sokan közülük lelkesen megeszik az ürüléket ( a jelenség neve koprofágia vagy scatofágia, bélsárevés). Vannak, akik a sajátjukat kedvelik, mások más kutyákét, de vonzónak találhatják más állatfajok, például szarvasmarhák vagy szarvasfélél trágyáját is.

Az ember számára büdös, a kutya számára azonban ínycsiklandó az ürülék. Egy elmélet szerint a benne lévő megemésztetlen tápanyagok keltik fel az érdeklődésüket. Az unatkozó eb szeret a szájával vizsgálgatni dolgokat, így az ürüléket is.

Fertőzött állat ürülékének elfogyasztása miatt férgessé válhat a kutya. Maga a szokás azonban inkább kellemetlen, mint veszélyes. Az első dolgunk ilyenkor a kutya étrendjének ellenőrzése legyen: gondolkodjunk arról, hogy megfelelő tápanyaghoz jusson. Ha a kutyának rossz az emésztése, nézessük meg állatorvossal.

Ha nincs egészségügyi oka az ürükevésnek, akkor viselkedési tréninggel leszoktathatjuk erről: tanítsuk meg engedelmeskedni a "hagyd"! vezényszóval. Segíthet, ha elvesszük a kutya kedvét: az ürüléket megszórjuk borssal, amit kellemetlen beszippantania. Még érdemes kipróbálni, hogy az ételébe ananász- vagy moszattablettákat keverünk, amitől kellemetlen ízűvé válik az ürülék.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus