Kutyával külföldön? 2. rész: Svájc

Kutyával külföldön? 2. rész: Svájc
Folytatjuk Kutyával külföldön blog sorozatunkat. Egyik kedves barátnőm kint él évek óta Svájcban 3 kutyával és a párjával. Az ő élménybeszámolóját olvashatjátok. Egy biztos, már a táj miatt érdemes legalább egyszer kimenni kutyával.

Lassan 4 éve élünk Svájcban, Zürichtől nem messze 3 kutyusunkkal.

 

A költözés viszonylag egyszerűen ment, a főbérlőnk (habár kicsit vonakodva), de engedélyt adott, hogy ennyi kutya legyen a lakásban.(Nekünk szerencsénk volt,itt sem egyszerű háziállattal bérelhető lakást/házat találni)  Megérkezés után bejelentettük őket az önkormányzatnál, illetve az állatorvosnál, aki regisztrálra a chipjüket az itteni rendszerbe.

A kutyák után adózni kell, és kötelező biztosítást kötni, ha esetleg bármi kárt okozna.
Sok biztosító ajánl egészség-és balesetbiztosítást is a kutyus részére, ami kifizetődő, ha bármi baj történne. Az állatorvosi számla könnyen egetverő lehet…

A legtöbb helyen elengedheted a kutyusodat, szabadon rohangálhat. Kivételt képeznek a környezetvédelmi területek, parkok a városokban, illetve a vadállomány védelme miatt egy megadott időtartamban csak pórázon szabad sétáltatni az erdőkben.

A gazdik nagyon konfliktuskerülők, ha látják, hogy az egyik kutyám pórázon van, ők is pórázra teszik a sajátjukat amíg elsétálnak mellettünk.

Természetesen kaki-szedő zacsi szinte mindenhol van, mindenki lelkiismeretesen összeszedi a kutyapiszkot, még az erdőkben is, ahol nem látja épp senki...

Nyáron nagyon sokat úszunk a gyönyörü kékvizü tavakban, talán ez az, amit legjobban imádok Svájcban.

 

A tömegközlekedési eszközökön (saját felelősségre) nem kötelező a szájkosár, láttam már póráz nélkül is vonatozó ebet, és senkit nem zavart. A legtöbb étteremben, plázában, és közintézményben is szívesen látott vendégek a négylábúak.

 

A kisebb városokban mindenki köszön mindenkinek, a kutyákat sem hagyják ki… :)

 

Elég szigorúak az állatvédelemmel kapcsolatban. Például 4 óránál tovább nem hagyhatod egyedül a kutyádat (amit a  kedves szomszédok nagy szeretettel figyelnek is…) Ezért itt elég elterjedt a kutyanapközi, hisz még itt sem kutyabarát minden munkahely.

Szerintem Svájc az egyik legjobb hely a kutyázásra. Gyönyörű tájakat fedezhetünk fel együtt, és nagyon sok hasonló gondolkodású emberrel találkozunk, akinek a kutyája szintén a legjobb barátja.

 

Amennyiben kedvetek támad kalandorkodni, ezeket a helyeket mindenképp látogassátok meg (itt biztos, hogy gyönyörű a táj és a kutyus is tud jókat rohangálni):

Klöntaler-tó

Murg-tavak

Engelberg

Flüela hágo

 

Ha érdekelnek a kutyusaink kalandjai, további képek a kirándulásokról, nézd meg a Facebook oldalukat: 3wunderhuendlis.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus