Kutyával külföldön? 1. rész: Írország

Kutyával külföldön? 1. rész: Írország
Mennyire egyszerű kiköltözni kutyával Írországba? Mire érdemes figyelni? Mennyire kutyabarátok az írek? Molnár Zsanett 6 éve él kint három kutyusával, az Ő beszámolóját olvashatjátok. :)
Milyen az élet kutyával/kutyákkal külföldön?
 
Ha azt mondanám  könnyű hazudnék, ha azt mondanám rosszabb mint otthon akkor is! Mint mindennek ennek is vannak jó és rossz oldalai! Észak-Írország ahol élünk ugyan a Uk-hoz tartozik mégis egy kissé számomra elmaradott a kutyázás területén! Mint kutyakozmetikus és három ördög gazdája ezt nap mint nap tapasztalom.
Kezdjük az elején! Kutyával költözés: ebben ugyan nem volt részem, mert két rosszaság  ugyan Magyarországról érkezett, de nem velünk, őket futár hozta. De ismerőseim költöztek már ki kutyástúl nem egyszerű és nem is olcsó. Úgy indul természetesen, hogy bizonyos kor felett érvényes oltásokkal beutazhat a kutya, karantén nincs,viszont vannak tiltott fajták amik mondjuk otthon nem azok! Ennek mindenképp nézzetek utána! Fapados gépen kutya nem utazhat.Ami pedig nem fapados, olyan közvetlen járat nincs! Tehát marad a komp, ami akar 18 óra is lehet a vízen. Vagy a transport amit mi is használtunk a gyerekekkel, nem olcsó mert már azt is szigorították ki hozhat állatot. Nem jó bármelyik futár! Külön engedélyük, vizsgájuk kell legyen kisállat szállításra! De megéri!  Ők csak olyan helyen szállnak meg ahol a kutya nem gond, és néhány óránként kiveszik őket kicsit mozogni és elintézni a kisebb nagyobb dolgokat.
 
Aztán ha ez nem lenne elég nehézség gazdiéknak, itt a lakás kérdés! 
Iszonyat nehéz az ember lányának/fiának olyan lakást/házat találni ahol nem okoz gondot kiskedvence! Részben mert ugye legtöbben csak bérelt házba tudunk költözni és a tulajok féltik amit kiadnak, részben pedig  azért mert sajnos még mindig él az, hogy Mi külföldiek vagyunk...
De ha ez mind megvan Happy Days☺
 
Szeretik a kutyákat ez tény! Alapból más a kultúra! Amúgy is rád köszönnek úton-útfélen:
-Hi how are you? 
Tök vadidegenek, hátha még kutyával  is vagy! Simán beszélgetnek veled kedvencedről bárhol és bármikor. Igen bárhol, akár az út közepén is mert itt nem divat tolakodni, sietni!
és amin én meglepődtem, hogy a bankba simán mehetsz kutyával!
A nagyobb városokban egyre több helyen vannak éttermek, kávézók ahol szívesen látják kedvenceinket, de sajnos én még keveslem az európai színvonalhoz képest!
(Kutyabarát helyek => KATTINTS IDE!)
Kutyakakis szemetesek mindenfele vannak, szép piros színben, hogy feltűnő legyen ugyanis keményen büntetnek ám! Láttam már  250 fontról szóló táblát is a városközpontban! Igazuk is van!
 
Szigetország révén a strandok majdnem mindenhonnan max 1 órányira vannak és még sosem láttam kutyát tiltó táblát!
A sziget gyönyörű zöld egész évben, hűen a nevéhez (smaragd sziget). Ami a töménytelen esőnek köszönhető! 
Szóval kössétek fel a gatyát, ha nektek is varacskosdisznó az ebzet! 
Viszont az biztos, hogy posztolhatjátok a sárosabbnál-sárosabb képeket a social médiában!
Esőkabát, gumicsizma nemhogy ajánlott, de elengedhetetlen, nélkülözhetetlen tartozéka lesz annak aki ide vágyik! 
 
Érdekesség a Dark Hedges (Királyok útja), ami Trónok harca függőknek  mint mi is kihagyhatatlan! Kutyával is simán látogatható és ingyenes!
 
És végül de nem utolsó sorban  6 éve élek itt és még sosem láttam kóbor kutyát! Nekem mint kutyakozmetikus (tehát nyilván imádom a kutyákat) ez nagyon sokat elmond az országról! 
Persze vannak menhelyek, de ne úgy képzeljétek el mint otthon. Van ahol épp csak 10-15 ebgyerek várja az álomgazdit és nem kennelekben sínylődnek, hanem szuper helyeken! 
Nyilván van példa az ellenkezőjére is, de szerencsére azzal még nem találkoztam! 
 
Köszi mindenkinek aki ezt a kissé hosszúra nyúlt eposzt végigolvasta! :)
Ha kedvet kaptok Mano Finlay es Draco várni fogjak a pajtásokat! :)
 
 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus